Tényleg ismered önmagad?

Gyakorló HR-esként, pszichológusként az ember sokszor éli meg azt az élményt, hogy ügyfelei, kliensei bagatellnek tartják ezt a kérdést. Már hogyne ismerném önmagamat!? Ugye, milyen evidensnek tűnik ez? Aztán amikor az önismeret mint gyakorlati készség hasznosítása a feladat, a felháborodó hirtelen megdöbben. 🙂 Amíg az ember életében nincs kiélezett helyzet, azt gondolja, éppen elegendő és ideális az az önismeret, amivel rendelkezik. Aztán egy váratlan szituáció, egy érzelemmel telített helyzet vagy éppen az állás elvesztése kapcsán jön rá arra, hogy nem is ismeri magát. Hogy nincs tisztában saját erősségeivel és gyengeségeivel, vagy hogy olyan reakciókat mutat, amelyeket soha nem gondolt volna magáról.

Az önismeret folyamatos fejlesztése és up-date-elése igenis fontos. Mit is jelent ez? Leginkább azt, hogy az ember tisztában van saját erősségeivel, gyengeségeivel, és tudja azt, várhatóan miként fog reagálni egy-egy élethelyzetben. Amikor az ember állást keres, ez a készség különösen fontos. Leginkább azért, mert ezek a témák általában az interjún is előkerülnek, és az, aki nem tud néhány pozitív és negatív tulajdonságot említeni, elég bénának tűnik majd.

Semmiképpen sem javaslom azonban, hogy az interjún elhangzó “Mit tart legfőbb erősségének?” kérdésre sablonokat mondj, mert a rutinos interjúztató biztosan rá fog kérdezni arra, hogy mégis mit értesz a „csapatjátékos” vagy a „jó kommunikációs készség” alatt. Nem véletlenül hozom ezeket példaként, ezeket általában mindenki megemlíti magáról. 🙂 De azt, hogy ez alatt mit is értenek, már kevesen tudják. Pedig nem ártana tudni, mit is értünk e fogalmak alatt, ha már említjük. Legyen hát válaszod, amikor egy általad említett erősség vagy gyengeség (kompetencia) értelmezését vagy pontosítását kérik tőled – az interjúra történő felkészülésnek az is része, hogy ezt átgondolod.

A másik nagyon gyakori tapasztalat napjainkban, hogy az interjúalanyok nem tudnak válaszolni az ún. viselkedésalapú interjúkérdésekre. Az ilyen jellegű kérdések sajátossága, hogy az interjúztató egy rád jellemző (általad említett!) kompetenciát feszeget, de nem elégszik meg egy szimpla példával, hanem azt kéri, hogy mesélj el egy egész szituációt, egy valódi élményt, amikor ez a kompetenciád megnyilvánult. Azt kéri, meséld el a szituációt elejétől a végéig, azaz emeld ki annak előzményeit, a reakciódat, a viselkedésed okát, azt, hogy mit csinálnál most már másképp. Azaz írd le, írd körbe, mit is értesz az említett kompetencia alatt. Ilyenkor nincs helye kertelésnek, vagy általánosságoknak, az interjúztatót ugyanis az érdekli, hogy abban az adott szituációban, amit példaként hozol, pontosan mi történt.

Nagyon fontos, hogy tudj tulajdonságokat mondani magadra vonatkozóan úgy, hogy látszódjon, érted, mi is az a tulajdonság. És ez nem mindig elég, van, hogy példával, valódi élettapasztalattal is alá kell tudni támasztani, hogy ténylegesen jellemző rád a tulajdonság. Készülj hát erre, ne érjen váratlanul!

És hogy mi az, amivel tudatosan fejlesztheted önismeretedet?

1. Az egyik legfontosabb forrás saját élményeid és tapasztalataid tudatosítása. Foglalkozz magaddal, figyelj oda saját reakcióidra. Az ezekből a megnyilvánulásokból levont következtetések fontosak az önismeret fejlesztése szempontjából.

2. A másik, hogy figyeld a környezetedet is: hogyan reagálnak a megnyilvánulásaidra, mit vált ki belőlük a viselkedésed. Milyen vagy Te hozzájuk képest? Pl. ha mások hozzád képest sokkal hamarabb megunnak egy egyhangú tevékenységet, valószínű, hogy az átlagosnál jobb monotonitástűréssel rendelkezel…

3. Hasznos lehet továbbá saját teljesítményed és jellemzőid tudatos és direkt értékelése is pl. önismereti kérdőívekkel, tesztekkel. Ezek az eszközök jók arra, hogy bizonytalanság esetén megerősítsenek, vagy hogy egyfajta tükröt tartva feléd segítsenek önismereted fejlesztésében.

Posted in Blog and tagged , , , , .