Rendben van a virtuális lenyomatod?

Az, hogy valaki milyen és milyennek látszik, sok esetben nincs átfedésben egymással. Különösen igaz ez akkor, ha nem figyelünk arra tudatosan, hogy a különféle virtuális felületeken és közösségi oldalakon milyen információk keringenek rólunk. Márpedig ezek az információk különösen nagy jelentőségre tesznek szert akkor, amikor pl. állást keresünk, ugyanis – akár tetszik, akár nem – a keresgélő HR-es bizony be fogja írni nevünket a keresőkben, és megnézi Facebook vagy LinkedIn profilunkat is. Hogy erre eddig nem is gondoltál? Hát akkor épp itt az ideje ellenőrizni, miféle információk keringenek rólad a világhálón.

Amit ne…

Képek: Néhány fotót közkinccsé tenni nem bűn, ugyanakkor vannak olyan tartalmak, amelyeket jobb, ha csak a közvetlen ismerőseiddel és barátaiddal osztasz meg. Semmi szükség nincs arra, hogy egy idegen is lássa, hol nyaraltál vagy mit ettél tegnap reggelire. Ezeket az információkat egyébként is érdemes szűrni, a privát köröddel sem kell „mindent” megosztani, de az idegenekkel meg pláne nem. Különös figyelmet érdemel ez a tény, ha állást keresel, mert hidd el, a HR-es figyelme is kifejezetten fókuszál az efféle tartalmakra. 🙂

Hozzászólások: A hozzászólásokkal kb. hasonló a helyzet. A személyes, magánjellegű megjegyzéseidet tartsd meg azon privát kör számára, akik ezek alapján kizárt, hogy téves következtetést szűrjenek le rád nézve. Ha valaki csak a hozzászólásaid alapján ismer, bizony egy meglehetősen szűk képet alakít ki rólad, ezért csak óvatosan a szenzitív tartalmakkal!

Aktivitás: Nem mindegy az sem, mikor vagy aktív a világhálón. Senkire nem vet jó fényt (főleg álláskeresési helyzetben), ha aktivitásainak zömét a munkahelyről bonyolítja munkaidőben. Az is elgondolkodtató, ha valaki állandóan a közösségi oldalakon lóg. És bizony, ha a HR-es csak ezen információk alapján von le következtetést rád vonatkozóan, csökkenni fog beléd vetett bizalma, ha azt látja, hogy munkaidőben állandóan a közösségi felületeken lógsz.

Tanuld meg jól használni!

Egyáltalán nem célom lebeszélni senkit a közösségi felületek használatáról, sőt. Azt gondolom, ezen felületek használata kiváló módja a kapcsolattartásnak és kapcsolatépítésnek, úgyhogy használjátok! DE jól. Lássunk erre néhány példát!

  • Hasznos pl. – különösen, ha állást keresel vagy váltani akarsz – olyan tartalmakat megosztani, amelyek szakmai hozzáértésedet tükrözik egy téged nem ismerő számára.
  • Ha van valami különleges hobbit, arról is érdemes írni vagy tartalmakat megosztani, főleg akkor, ha a hobbid miatt olyan kompetenciákkal kell rendelkezni, ami a munka világában is hasznos. Pl. a hosszútáv-futás sugallhatja a kitartást vagy a monotónia-tűrést.
  • A közösségi portálok felülete valójában egyfajta önéletrajz is, ahol nem direkt módon, de számtalan olyan tartalmat tudsz megosztani magadról, ami pozitív képet alakít ki rólad. Feltüntetheted pl. végzettségeidet, képesítéseidet, szakmai tapasztalataidat vagy korábbi munkahelyeidet is.
  • A kapcsolatépítésre és –fenntartásra is kiválóak ezek a felületek. Gondolj csak bele, hány ismerősöd van, akikkel csak a Facebook-on szoktál „találkozni”!?
  • A kifejezetten szakmai közösségi portálok, mint amilyen a LinkedIn, ráadásul kiválóan alkalmasak a közvetlen szakmai kapcsolatépítésre. Nem beszélve arról, hogy ezeken a felületeken érdeklődés, orientáció szerint szakmai csoportokhoz tudsz csatlakozni, vagy akár magad is létrehozhatsz egyet a saját preferenciáidnak megfelelően.
Posted in Blog and tagged , , , , , .