Dönteni kell…

Életünkben számtalan döntéshozatali helyzet jellemző magánéleti szinten is, és többnyire a munkaadóknál is fontos szempont, hogy a dolgozó a saját hatáskörén belül hatékonyan tudjon döntést hozni. Az, aki a döntései után még hosszasan rágódik, dilemmázik, vajon jó döntést hozott-e, bizony nem hatékony döntéshozó. De jó hír, hogy ez a készség tanulható.

Életünk egyik első jelentős döntéshozatali helyzete a pályaválasztás, ezért nem is meglepő, mennyit küzdünk ezzel. Mindenki a lehető legjobbat akarja azzal az előfeltételezéssel a fejében, hogy ez egy örök elköteleződést jelent, ami már soha nem módosítható. Ezen a ponton nem árt azonban tisztázni, hogy módosítható! Bármikor lehet korrigálni egy hibás karrierdöntést, ez a folyamat nem zárul le azzal, hogy megszerzünk egy szakmát. Ugyanakkor persze a cél az lenne, hogy erre minél kevéssé kelljen sort keríteni, fontos tehát a felelősségteljes döntéshozatal.

Amikor döntést hozunk, nem teszünk mást, mint mérlegeljük a felmerülő lehetőségeket, és kiválasztjuk azt, ami ezek közül a legszimpatikusabb. Persze, ez egy lemondás is, hiszen minden másról, amit éppen nem választunk, lemondunk. Kompromisszum és megalkuvás nélkül tehát nincsen döntéshozás.

Az élet különböző helyzeteiben általában könnyebb helyzetben vannak azok, akik tisztában vannak a lehetőségeket egymástól megkülönböztető lényegi szempontokkal. Ennek ellenére a leggyakoribb probléma az információhiány pl. azok körében is, akik karriertanácsadóhoz, pályaorientációs tanácsadóhoz fordulnak. És ez a tünet nem nagyon változik annak ellenére sem, hogy rendelkezésünkre áll az internet, és számtalan más olyan csatorna, ahol jelentős mennyiségű színvonalas információ beszerezhető. A foglalkozás jellemzői, pénzügyi lehetőségei, körülményei, a fejlődési lehetőség az adott szakmán belül pl. meghatározó lehet a választás szempontjából. Ugyanígy meghatározók egy pályaválasztási helyzetben az ember önmagával kapcsolatos információi (önismerete) is.

Amikor a döntést megelőzően az ember elkezdi gyűjteni az információkat, számtalan olyan részlet birtokába jut, amelyek látszólag a döntést még bonyolultabbá és nehezebben kivitelezhetővé teszik. Amikor ebben a káoszos időszakban érzed magad, ne keseredj, már nincs messze a folyamat vége! 🙂 Lássunk egy példát a pályaválasztási helyzeten keresztül.

A döntési stratégia

Logika mentén dönteni

Az egyik lehetőség, hogy teljesen hideg fejjel és racionálisan kiválasztod a “legjobb” lehetőséget, miután megismerted a felmerülő lehetőségek jellemzőit. Akár táblázatot is készíthetsz, mérlegelve és súlyozva a felmerülő szempontokat. Ez a matematikus gondolkodás azonban a valódi élet valós kérdéseivel kapcsolatban ritkán működik, igaz ez egy pályaválasztási helyzetre is. Hiszen az egyes tényezőket nem feltétlenül lehet előre felmérni és kikalkulálni, és nem mellékesen ott vagy Te is, mint érző ember. Ugyanakkor fontosak a racionális szempontok, de emellett még egy döntési helyzetben is teret kell adni az emberi, érzelmi szempontoknak.

A kompromisszumos megoldás

Ez a lehetőségekhez képest felmerülő legjobb opció választását jelenti, ami a maga nemében tökéletes nem lesz, de a Te (és a számodra fontos referenciaszemélyek) igényeidnek többnyire megfelel, és előirányozza, hogy jól fogod magad érezni a választott szakmában, sőt mi több, hatékony is leszel. 🙂 Ezzel a választással persze lemondasz bizonyos fontos szempontokról, de ezek csak olyanok lehetnek, amelyek a mérlegelés során hátrébb szorultak, és nem estek bele a számodra legfontosabb szempontok sorába. A kompromisszum tehát azt jelenti, hogy a számodra igazán fontos szempontok érvényesítése érdekében lemondasz azokról, amelyek számodra kevéssé fontosak.

A végső döntés meghozatal előtt érdemes a kérdést több szempontból is mérlegelni, átgondolni pl. azt, hogy számodra a szabadidő-e a fontosabb vagy a munka, illetve hogy mennyit vagy hajlandó beáldozni egy magasabb fizetés érdekében a szabadidődből. Ugyanígy más szempontokat is mérlegelned kell, és azt a lehetőséget érdemes választani, amelyik a legtöbb mérlegelési szempont mentén befutó lett a Te rendszeredben.

Posted in Blog and tagged , , , .