Árulkodó jelek, hogy cégének szervezetfejlesztésre van szüksége

Amennyiben régebb óta működő vállalatról van szó, nem egy esetben fordulhat elő, hogy a korábban ideális munkakörnyezet konfliktusossá válik, visszaesik a munkakedv vagy esetleg megnő a fluktuáció mértéke. Lássuk, miért fontos a szervezetfejlesztés, és melyek azok a jelek, amelyekből arra következtethetünk, ideje szakértő tanácsadóhoz fordulnunk!

Mikor van szüksége cégének szervezetfejlesztésre?

Miért elengedhetetlen a szervezetfejlesztés?

Akármilyen szervezetről is beszélünk, fontos, hogy a munkatársak megfelelően motiváltak legyenek, kellő jövőképpel rendelkezzenek, és képesek legyenek harmonikusan együttműködni egymással. Természetes, hogy egy-egy vállalat organikus fejlődése olykor téves irányt vesz, így a hierarchia bármely pontján történhetnek elakadások. Megfelelő szervezeti coaching segítségével azonban újratervezhető a cég működése, és új fejlődési pályára állítható a vállalat.

A szervezeti problémák különböző jelei:

• A dolgozók egyre nagyobb köre tapasztal kiégést.
• A vállalat korábbi magas teljesítménye hirtelen vagy fokozatosan visszaesik.
• Stagnál vagy csökken a bevétel.
• Sokasodnak az ügyfélpanaszok.
• Egy-egy új rendszer bevezetésekor a dolgozók ellenállást mutatnak.
• Növekszik a munkahelyi konfliktusok számra.
• A munkavállalók nagyobb fokú stresszt tapasztalnak.
• Megnő a fluktuáció.

Szervezetfejlesztés minden szinten

Fontos tudni, hogy szervezetfejlesztésre egy-egy vállalat bármely szintjén szükség lehet. Fontos, hogy minden szervezet olyan vezetőkkel rendelkezzenek, akik tudatában vannak, hogy milyen hatással vannak beosztottjaikra, így segítik a céges kultúra erősítését és a harmonikus munkakörnyezet fenntartását. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy a középvezetők mind a felsővezetők elvárásaival, mind pedig az alkalmazottak problémáival tisztában legyenek, ezáltal segíthessék a különböző szintek közötti hatékony kommunikációt és képesek legyenek gyorsan reagálni a változásokra. Mindemellett természetesen az alkalmazottak között is szükség lehet szervezetfejlesztésre, támogatva a konstruktív hozzáállás erősítését, és tudatosítva, hogy a kívánt egyéni célokhoz milyen gyakorlati úton lehet érdemes eljutni.

Szeretné javítani a cégen belüli kooperációt és kommunikációt, vagy épp javítana vállalat új kihívásokkal szembeni alkalmazkodó képességén? Kérje segítségem!