Mikor érdemes karriert váltani?

Noha a karrierváltás sok bizonytalansággal és kockázatvállalással járhat, a megfelelő felkészüléssel bárki sikeresen módosíthat pályáján. Legyen szó teljes váltásról vagy csak új munkahely kereséséről, több jel is mutathat arra, hogy nem érdemes tovább halogatni a sokat érlelgetett döntést. Lássuk, mire érdemes figyelni, és mikor javasolt karrier coach segítségét kérni!
Karrier tanácsadás és coaching

Karrierváltás? Bármikor lehetséges!

Legyen szó frissen végzett fiatalokról, akik a diploma megszerzése után döntenek úgy, hogy más irányba fordulnak vagy esetleg olyanokról, akik évtizedeket töltöttek el a munkaerőpiacon, a karrierváltás senki számára sem lehetetlen. Mégis, rengetegen vannak, akik sosem képesek döntést hozni, és még akkor is hosszú évekig maradnak régi munkahelyükön, amikor már szinte semmi örömüket nem lelik a napi munkában.

A stagnálásnak több oka is lehet, ideértve a társadalmi elvárásoknak való megfelelést, a kockázatoktól való félelmeket, az önbizalomhiányt vagy akár a nem nekünk való munkahelyen ajánlott csábítóan magas fizetést. Olyan pályán azonban, amelyen hosszú távon rosszul érzi magát az ember, nem érdemes sokáig maradni, hiszen az könnyen a mentális és fizikai egészségünk rovására is mehet. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a karrierkeresőknek mindenáron fejest kell ugraniuk az ismeretlenbe – sőt, fontos, hogy a kockázatokat és a lehetőségeket jól ismerve jelöljék ki új céljaikat.</p

Mikor tudható, hogy karrier tanácsadásra van szüksége?

A pályamódosítás legszembetűnőbb jele a kiégés, ami sajnos egyre több embert érint, legyen szó bármilyen iparágról. A kiégést tapasztalók nem találnak motivációt a napi feladatok elvégzésében, és úgy érzik, mintha nem maradt volna energiájuk. A fáradtság, az alváshiány vagy a feledékenység mind a kiégés tünetei, ezért az ilyen panaszok esetén érdemes felmérni, mi lehet az, amiben újra megtalálhatnánk motivációinkat.

A váltás szükségességét emellett ugyanúgy jelezheti, ha már egyszerűen unalmasnak találjuk régi munkánkat, már nem tudunk tovább fejlődni benne, miközben mások karrierjére irigykedve kezdünk tekinteni. Ezek az érzelmek teljesen jogosak, és könnyen lehet, hogy egy másik karrier felé próbálnak terelni minket.

Úgy érzi, váltásra van szüksége, de nem tudja, merre induljon tovább? Válassza karrier tanácsadási szolgáltatásaim!