Változásmenedzsment nélkül nincs karrier

A változásmenedzsment szót sokan egy jól hangzó üzleti fogalomnak gondolják. Pedig mennyivel prózaibb ennél! A hétköznapjaink a felgyorsult 21. században az örökös változásokról szónak, Te is változásmenedzser kell, hogy legyél nap mint nap. Már csak azért is, mert enélkül a munka világában sem lehet jól boldogulni. Gondolj csak bele: a Te életed is változások sorozatából épül fel. A célok, a feladatok, a kihívások, az emberek, a kapcsolatok, az élethelyzetek jönnek és mennek. Ami jelen korunk „vívmánya”, hogy mindez rendkívül gyorsan zajlik körülöttünk, ami leginkább az internet és a digitális világ térnyerésének köszönhető. Ezek az eszközök pedig a hétköznapjaink részévé váltak. Az új élethelyzetek folyamatos tanulást, fejlődést és új kompetenciák elsajátítását igénylik.

Csak néhány jellemző élethelyzet példaként… Új munkahelyre kerülsz, vagy épp munkanélkülivé válsz. Új tanulmányokba kezdesz, vagy épp megszakítod tanulmányaidat. Előléptetnek vagy lefokoznak. Ismerős valamelyik? Nos, egy-egy ilyen változás gyökeresen átalakíthatja az ember élethelyzetét. Hasonló történhet a munkahelyi körülményekkel, hiszen egy tulajdonosváltás, egy új fejlesztés, egy létszámleépítés vagy egy összevonás a dolgozók egyéni életére is kihat.

A változásra mindig számítani kell, nem szabad, hogy váratlanul érjen. Közhely, de tény: semmi sem állandó, senki nem örök vagy pótolhatatlan. A változás természetes kell, hogy legyen számodra is. Nem félni kell tőle, hanem megbarátkozni vele, kezelni, sőt: kezdeményezni is akár! És fejleszteni magad azon kompetenciák terén, amelyek alkalmassá tesznek a változással való megküzdésre, és arra, hogy a lehető legtöbb különböző élethelyzethez alkalmazkodni tudj. Lássuk, melyek ezek a kompetenciák!

A komplexitás kezelése

Világunk gyors, bonyolult és összetett, éppen ezért képessé kell válnod a gyors tanulásra és alkalmazkodásra. Légy célirányos és legyen rugalmas a hozzáállásod. Kérdezz bátran, ha valamit nem értesz – az már fél siker, ha kérdezni tudsz. 🙂 Fontos, hogy képes légy az új helyzeteket gyorsan elemezni, és szelektálni, mi a fontos és mi nem az.

Az információs túlterhelődés kezelése

Nem kell mindig mindenre és mindenkire figyelni: lásd meg, mi az igazán fontos, különben elsodornak. Nem fogsz tudni mindig mindent elolvasni, minden kérésnek eleget tenni, ha közben a saját szinteden hatékony akarsz maradni. Rengeteg információ ér bennünket, szinte zúdul ránk, és az egyik legfontosabb készség egy jó szűrőfunkció beépítése saját magad számára: tudd, hogy kire, mire, mikor és milyen keretek és feltételek mellett érdemes figyelni.

Speciális szaktudás

Azon felül, hogy a siker záloga az intelligencia, a jó általános műveltség és a szakmai hozzáértés, nagyon fontos, hogy legyen egy olyan speciális szakterület, amihez nagyon értesz. Lehetőség szerint ez a szakmádon belül egy újszerű téma vagy terület legyen, amihez még kevesen értenek – ebben legyél minél profibb. A jó általános hozzáértés és egy terület kiemelt ismerete jó muníció számos változás esetén.

Együttműködni másokkal

E kompetencia jelentősége szintén a változások térnyerésével függ össze. Nem arra kell gondolni, hogy válj elkötelezett team-munkássá, hiszen a team munka nem ideális mindenkinek. Ugyanakkor a változások gyakorisága magával hozza, hogy állandóan új emberekkel ismerkedsz meg, és saját sikered érdekében muszáj olyan szintre eljutni mindenkivel, hogy legalább a feladatteljesítés szintjén megértsétek egymást és tudjatok együttműködni. A különféle emberek elfogadása nagyon fontos a saját hatékonyságod érdekében.

Felvállalni a vezetői szerepet

Amikor a projektmunka annyira virágkorát éli, mint napjainkban, hirtelen (szinte) bárki vezetővé válhat. Nem arra gondolok, hogy vezérigazgató lesz, de pl. egy rövidebb projekt vezetőjévé nem olyan nehéz válni, ha valaki jó szakember. És ettől hirtelen egyik napról a másikra feladatok tömkelege zúdul rá, amiket koordinálnia kell, és emberekkel kell foglalkoznia akiknek a munkájáért és az együttműködéséért ő lesz felelős. Neked sem szabad tehát meglepődni, ha ilyen szerepre kérnek fel. Készülj erre, fejleszd magad, és ha lehetőséged van, vállald el a felajánlott vezetői pozíciót: egy-egy ilyen tapasztalatból nagyon sokat lehet tanulni.

Tanulás élethosszig

Azt hiszem, a végére hagytam a legfontosabbat: a változásokkal akkor tudsz leginkább megküzdeni, ha Te magad is tudatosan és folyamatosan változol. A tanulás nem ér véget azzal, hogy van egy diplomád. Tanulj, fejlődj, szerezz új élményeket és tapasztalatokat, próbáld ki magad új helyzetekben. És légy saját magad változásmenedzsere. 🙂

Posted in Blog and tagged , , , .