Tudatos álláskeresés?

Sokat hallani arról a különféle szakemberektől, hogy állást keresni bizony tudatosan kell. Ezzel egyet is érthetünk, hiszen fontos az, hogy mit tanultunk, milyen tapasztalatokat szereztünk az elmúlt időszakban, nyilván van egy elképzelésünk az ideális pozícióra és fizetésre vonatkozóan is. Ezek mindenképpen szűrési szempontként funkcionálnak, amikor az ember állást keres. A jelenlegi kemény munkaerőpiaci körülmények között azonban érvényesül egy másik szempont is: az, hogy nagyon nehéz most állást találni. Ennek megfelelően változtatni kell a stratégián is.

A tudatosság továbbra is szempont, emellett azonban nagyon fürgének és tempósnak kell lenni az álláskeresés folyamat során. És a folyamat bizony még így is nagyon hosszúra nyúlhat. Érdemes a keresgélést már akkor elkezdeni, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy az aktuális munkahely megszűnik. Fontos, hogy minél előbb reagáljunk egy-egy megjelenő álláshirdetésre, és ehhez bizony az kell, hogy folyamatosan napra készek legyünk, informálódjunk ismerősökön és a publikus felületeken keresztül is, hogy mindig az élvonalbeli pályázók között legyünk.

Az álláskeresésre tekints úgy, mint egy munkára: ha nincs állásod és szeretnél találni, ezzel napi nyolc órában kell foglalkozni. Kifejezetten érdemes úgy szervezni a hétköznapokat, hogy munkaidőben Te állást keress. Ez jó azért, mert ténylegesen feladatot végzel az alatt az idő alatt, amíg mások is dolgoznak, másrészt pedig munkaidőben könnyebben tudsz érdeklődni a meghirdetett állásokkal kapcsolatban is.

Fontos a mennyiségi tényező is. Igen, minél több helyre adod be a pályázatot, annál valószínűbb, hogy valahonnan érkezik visszajelzés. Emellett persze ne hagyjuk figyelmen kívül a minőséget sem, hiszen ha nem színvonalas az általad összeállított pályázati anyag, esélyed sem lesz, még akkor sem, ha nagyon gyors vagy és egységnyi idő alatt nagyon sok helyre pályázol…

Lényeges az is, hogy „ínséges időkben” nem ritkán módosítani kell azokon a szempontokon, amelyek mentén állást keresel, és bizony van, hogy alább kell adni. Ha már régóta keresel, és hosszú ideje nem találtál megfelelőt, muszáj lejjebb adni, és olyan pozíciókra is pályázni, amelyek számodra ugyan nem kifejezetten vonzók, de a jelenlegi helyzetben megfelelőek. Ha más miatt nem, legalább azért, mert bevételt jelentenek.

Mivel napjainkban ez a keresési folyamat igen hosszúra nyúlhat, időről időre érezheted azt, hogy kifogytál az ötletekből. Ilyenkor is fontos a tudatosság. Ülj le, és gondold át, milyen lehetőségek vannak még. Azokat is, amelyeket korábban már egyszer elvetettél, mert lehet, hogy új szempontok mentén értékelve éppen azok jelenthetik a megoldást.

Posted in Blog and tagged , , .