Tanuljunk nyelveket!

Annak ellenére, hogy ma már szinte a csapból is az folyik, hogy milyen fontos az idegen nyelvek ismerete, még mindig sokan dilemmáztok a nyelvtanulás kapcsán. Tanuljak? Ne tanuljak? Ha tanulok, mit tanuljak? Lesz-e értelme? Lesz-e haszna? Nos egy biztos: az idegen nyelvek ismerete mindig hasznos, és minél többet beszélsz jól, annál jobb.

Persze, fontos, hogy milyen nyelvet, milyen szinten tanulj meg, de a legfontosabb szempont tényleg az (még ha közhelyesnek tűnik is), hogy „ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy”. Higgyétek el, az idegen nyelvek ismerete mindig komoly muníció a munkaerőpiacon. Főleg igaz ez azóta, hogy „határok nélkül” élünk az Európai Unió tagjaként, hogy mindennaposak a globalizáció hatásai, és hogy egyre több a multinacionális vállalat.

A nyelvtudás és a nyelvvizsga problematikáján érdemes gyorsan átlendülni, a legjobb, ha mindkettővel rendelkezel. 🙂 A nyelvvizsgára szükség van az érettségi idején, a diploma megszerzéséhez, és néhány munkáltatóra is jellemző, hogy kifejezetten kéri a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Még fontosabb azonban, hogy valójában milyen szinten beszéled az adott nyelvet, hogy ezt hosszú távon fent tudod-e tartani, hogy mekkora szókinccsel rendelkezel, hogy megy a nyelvtan, és melyek azok a tipikus élethelyzetek, amelyekben önállóan is bármikor könnyedén boldogulsz az adott idegen nyelven. A munkaerőpiacra lépve már leginkább ez számít.

Az, hogy valaki tud angolul, napjainkban szinte evidens. Egyébként pedig két trend van: az ember vagy elkezdi magát fejleszteni a diplomáciai nyelvek irányában, és jól megtanul még németül és/vagy franciául. A másik trend, hogy az angol mellé valami különlegesebb nyelvet sajátít el, pl. egy szláv nyelvet, vagy a keleti nyelvek valamelyikét. Tekintve ugyanis, hogy a keleti piacok térnyerése töretlen, egyre inkább szükség lesz a keleti nyelveket jól beszélő, szakmájukat jól művelő szakemberekre.

A középiskolai nyelvtanulás sokszor nem elég a megfelelő színvonal elsajátítása érdekében, ezért érdemes a külföldön szerzett tapasztalatnak is teret adni. Ez nemcsak azért jó, mert magas szinten meg tudsz tanulni egy idegen nyelvet, hanem azért is, mert sajátos élményekkel lehetsz gazdagabb, megismerhetsz egy másik kultúrát, utazhatsz.

Erre persze nincs mindenkinek lehetősége, ilyenkor jó megoldás lehet a nyelviskola vagy a magán nyelvtanár is. Sőt tanulhatsz önállóan is, erre már az internet is számtalan lehetőséget nyújt (pl. www.5percangol.hu)

Sok olyan klub is van továbbá, ahol a tagok azért gyűlnek össze, hogy az adott idegen nyelvet gyakorolják, ezzel is folyamatosan szinten tartva magukat. Tehát, ha nem akarod elfelejteni, amit már megtanultál, de nincs minden nap lehetőséged gyakorolni a nyelvet, jó megoldás lehet az is, ha csatlakozol egy ilyen klubhoz.

És ne feledd: nyelvet tanulni mindig érdemes elkezdeni, e téren nincs olyan, hogy „késő”. Ha tanulsz, és újabb nyelveket sajátítasz el, azzal csak többé válsz, és ez a többlet klasszisokkal növelheti munkaerőpiaci értékességedet.

Posted in Blog and tagged , , , .