Próbáld ki magad!

Senki nem születik munkavállalónak, a munkavállalóvá válás egy érési – szocializálódási – folyamat. Ezen érési folyamat lényege, hogy a különféle pályák jellegzetességeinek megismerése során az egyén megtapasztalja, hogy kompetenciái és vágyai milyen munkajellemzőkkel és követelményekkel állnak harmóniában.

Ez a harmónia azért fontos, mert dolgozóként csak akkor tudunk elégedettek és egészségesek lenni, valamint jól teljesíteni, ha ez az összhang megvan. Ellenkező esetben a dolgozó alacsony teljesítményére, hiányzások sorozatára, munkahely-elhagyásra és pályamódosításra lehet számítani.

Az emberek a foglalkozások különféle jellemzőihez eltérően viszonyulnak. A múlt heti írásban hangsúlyoztam, milyen fontos az információszerzés szempontjából az, hogy sokat olvass a témában. Ha azonban tapasztalatok szerzése a cél, sokkal életszerűbb és célravezetőbb, ha a gyakorlatban is kipróbálod magad. A középiskolában és a felsőoktatásban töltött éveket a tanulás mellett arra is érdemes tehát használni, hogy egy-egy nyári munka, diákmunka vagy szakmai gyakorlat révén jobban megismerd a különféle foglalkozások jellemzőit és ÖNMAGADAT.

A diákként végzett munka révén kicsit bele tudsz kóstolni a munka világába. A diákokra bízott feladatok általában alacsonyabb döntési és felelősségi körrel járnak, mégis jó lehetőséget biztosítanak az adott szakterület alapjainak megismerésére. Jók továbbá ezek a tapasztalatok arra, hogy megismerd különféle cégek profilját, valamint hogy olyan kapcsolatokat szerezz, amelyek később, az „éles” munkakeresés során kifejezetten hasznosak lehetnek még. Szóval itt a nyár, diákmunkára fel! 🙂

Posted in Blog and tagged , , , , , , .