Önérvényesítés okosan

Fotó: Olajos-Kiss Rita

Fotó: Olajos-Kiss Rita

Az élet tele van küzdelmes szituációkkal, a saját érdekeidet képviselni azonban csak okosan érdemes.  A munkahely egyébként alapvetően egy kötött közeg, hiszen megvan a maga szabályrendszere, amihez leginkább alkalmazkodni kell, mégis meg kell tanulni azokat a praktikákat, amelyek segítségével érvényesíteni tudod saját érdekeidet, ha talpon akarsz maradni és még jól is akarod érezni magad a bőrödben. 🙂 A kérdés adott, hiszen az élet nap mint nap produkál olyan szituációkat, amikor ki kell állnod magadért. Nem lehet cél azonban, hogy saját sikereid érdekében félresöpörj másokat, ugyanakkor az sem, hogy mindig Te engedj mások boldogulása érdekében. Hányszor adódik ilyen helyzet a munkahelyen, amikor egy felvetett ötletért kell megküzdeni, vagy amikor a főnököddel meg kell értetni, hogy jó irányba tervezed vinni a dolgokat. De számtalan ilyen szituáció adódik a munkahelyen kívül is, amikor a szomszéddal, vagy éppen a postán eléd tolakodóval szemben kell érvényesíteni az érdekeidet.

Az, hogy ezekben a szituációkban ki hogyan reagál, függhet nemtől, kortól, korábbi tapasztalatoktól, kommunikációs stílustól vagy alapvető temperamentumtól is. A legjellemzőbb típusok a passzív, az agresszív és az asszertív.

A passzív. Ő az, aki soha nem áll ki saját érdekeiért, „fát lehet vágni a hátán”. Soha nem mondja el a véleményét vagy azt, hogy mit szeretne, csak eltűr mindent, ami körülötte történik. Ez persze járhat azzal, hogy közben frusztrált és dühös, de tűr, anélkül, hogy bármit tenne saját érdekei érvényesítése érdekében.

Az agresszív. Ő az, aki mindig minden áron véghezviszi saját érdekeit, akár úgy is, hogy másokon átgázol, másokat eltipor és félreállít. Vele nincs egyezkedés vagy kompromisszum, az a verbális (vagy esetleg fizikai) erő, amit ő gyakorol egy vitás szituációban, visszakozásra készteti a partnereket. Az ilyen típus általában eléri céljait, ugyanakkor számtalan konfliktusos kapcsolata van, hiszen mások érdekeire soha nincs tekintettel.

Az asszertív. Ez a legjobb. 🙂 És jó hír, hogy senki nem születik asszertívnak, de ez a fajta stílus tanulható. Az asszertív ember az, aki mások érdekeit is figyelembe véve igyekszik kiállni önmagáért, úgy érvényesítve saját elképzeléseit, hogy másokénak is teret adjon. Vele lehet egyezkedni, kompromisszumot kötni és megtalálni azt a megoldást, ami a felek számára egyaránt kielégítő.

És hogy hogyan is lehetsz asszertív, azaz okos önérvényesítő?

  • Légy konkrét. Ne általánosságokkal érvelj, hanem konkrétan arról beszélj, amivel kapcsolatban épp eredményt szeretnél elérni.
  • Ne légy vádaskodó. A személyeskedés sosem vezet eredményre, a problémás helyzetről beszélj, és ne a másik hibáit feszegesd.
  • Légy belátó. Ismerd el saját hibáidat és akarj ezeken változtatni.
  • Légy higgadt. Fölöslegesek az érzelmi kirohanások vagy a sértődések, azzal biztosan nem jutsz előrébb, maximum gyerekesnek vagy érzelmileg instabilnak fognak tartani.
  • Tudj nemet mondani. Ha valami feszítő, kellemetlen és nem fér bele az életedbe, azt nem kell elvállalni.
  • Törekedj a megoldásra. Ne a feszültség szítása legyen a cél, hanem az, hogy minél hamarabb olyan megoldásra juss a partnerrel, ami számodra is és számára is elfogadható.
Posted in Blog and tagged , , , , .