Miért kerek a csatornafedél?

Kíváncsi vagyok, ki találkozott már ezzel a kérdéssel. Ez ugyanis egy interjúkérdés. Az egyik ismerősöm – aki mellesleg egyáltalán nem járatos a HR-szakmában, ugyanakkor egy kis cég tulajdonosa – előszeretettel alkalmazza ezt a kérdést az általa vezetett interjúkon.

Ezzel még így önmagában nem is lenne probléma, hiszen ez a kérdés nem rossz, és nyilvánvalóan megvan a helye az interjúkérdések világában. Mikor jó?  Pl. ha kreatív szakembert keresünk, és e kérdéssel azt akarjuk feltérképezni, mennyire tudja a jelölt a kérdés hallatán elengedni a fantáziáját, és előállni olyan válaszokkal, amelyek nem feltétlenül jutnak mindenkinek az eszébe. Ez az interjúkérdés egyébként nem az ismerősöm találmánya, nagy cégeknél is alkalmazzák olyan pozíciókra történő kiválasztáskor, amikor a kreativitás nagyon fontos, mint pl. egy programozónál vagy egy fejlesztő pozícióban dolgozónál. Ez a kérdés ilyen pozíciókban teljesen helyénvaló, és szinte 99%-ban biztosak lehetünk abban, hogy a pozícióra alkalmas jelölteknek egyrészt sok ötlete lesz a kérdés megválaszolásához, másrészt ezek a válaszok valóban egyediek lesznek.

Mikor lehet még jó ez a kérdés? Pl. akkor, ha szimplán csak az a célunk, hogy a jelölt stressztűrését vizsgáljuk, és azt akarjuk megnézni, hogyan reagál, milyen érzelmi állapotba kerül egy szokatlan és váratlanul érkező interjúkérdés hallatán. Ez esetben azonban ne várjunk tőle kreatív választ, csak az érzelmi reakciókat figyeljük…

DE! Mikor van ezzel a kérdéssel baj?

1. Ha az interjúztató nem tudatosan alkalmazza, csak úgy felteszi.

Nos, ez még elmegy, de ha nincs vele cél, minek feltenni? Kár ezzel rabolni a felek idejét, ha nem tudjuk, mire jó ez a kérdés, inkább ne alkalmazzuk.

2. Ha az interjúztató alapvető kiválasztási szempontnak tekinti az e kérdésre adott választ az ideális jelölt kiválasztásakor.

Ha a laikus interjúztató általánosítja ezt a kérdést, és kiterjeszti valamennyi pozíciójára, az bizony baj. Ha pl. már az asszisztensjelölteket is aszerint szűri, tudnak-e olyan választ adni erre a kérdésre, mint egy kreatív szakember. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az asszisztensi pozícióra nem a megfelelő szempontok mentén és nem a megfelelő eszközökkel válogatja a jelölteket. Továbbá azt is jelenti, hogy nem azokat a kompetenciákat méri, amikre egy asszisztensi pozícióban szükség van. És nem tudom, mit fog szólni, amikor a csatornafedeles kérdésre kiváló kreatív választ adó, és emiatt kiválasztott új asszisztense, hirtelen minden folyamatra új megoldást akar majd alkalmazni az ő csöppnyi cégében…

3. Ha az interjúztató fejében megvan a „jó” válasz erre a kérdésre, és az általa „jó”-nak ítélt jelöltektől ezt a választ várja el.

A kreativitás pont arról szól, hogy érdekes, a szokatlantól eltérő megoldások jutnak az illető eszébe, olyanok, amik másoknak nem. Ne gondoljuk, hogy csak az a jó kreatív szakember, aki erre a kérdésre azt válaszolja, hogy azért kerek, hogy „ne essen bele a csatornába” vagy azért, hogy „könnyű legyen a fedelet odagurítani a csatornához”, mert ezeken felül számtalan „jó” válasz van még erre a kérdésre, ami mind-mind a kreativitást jelzi.

Tehát én nem mondom, hogy ne alkalmazzuk ezt a kérdést egy interjún, de ha már megtesszük, csináljuk jól.  Csakúgy, mint a „Mennyi ideig tartana neked talicskával elhordani a Mecseket?” vagy a „Szerinted miért jó a demokrácia?” kérdéseket. Mert e kérdéseknek lehet helye egy interjúban, de csak akkor, ha a pozíciónak, a kompetenciáknak és a helyzetnek megfelelően alkalmazzuk ezeket.

Posted in Blog and tagged , , , .

2 Comments

 1. Kedves Rita,

  Sajnos még nem találkoztam ezzel a kérdéssel.Marketing területen dolgozom, öt év tapasztalat van mögöttem, de az interjúk 80% a szokás már-már unalmas sablon szerint zajlik. Ki vagy, mivel foglalkozol…

  A kisvállalatoknál sokkal színesebb a kiválasztási folyamat a tapasztalataim szerint. Talán köszönhetően ez annak, hogy nem szakemberek csinálják a kiválasztást.

  • Kedves Kriszta,
   valószínűleg azért tapasztalod ezt, mert minél nagyobb egy cég, annál inkább sztenderdizált a kiválasztás folyamata, amit Te jelöltként úgy élsz meg, hogy sablonos. Így viszont a kiválaszt végző szakember számára jelöltek inkább összehasonlíthatók. A kisebb cégeknél eleve személyesebb maga a kiválasztási procedúra, annak minden előnyével és hátrányával. Az, hogy nem szakemberek végzik a kiválasztást, rizikós is lehet, mert nem szakmai szempontok alapján döntenek, hanem a személyes benyomások mentén. Mint pl. az az interjúztató, aki laikusként nagyban figyelembe veszi az ideális jelölt kiválasztásánál, hogy az mit válaszol a blogbejegyzésben is említett csatornafedeles kérdésre.
   Üdv: Rita

Comments are closed.