Lépd át saját határaidat!

Mennyire egyszerűnek tűnik mindig a napi rutinokat követni. Meghatározott időben felkelni, ugyanazon az útvonalon munkába menni mindig ugyanazzal a villamossal ugyanazokat az arcokat látva. Egy idő után azonban unalmas. És már nem rejt magában lehetőségeket.

Ahhoz hogy fejlődni tudjunk, időnként bizony át kell lépni saját határainkat és vállalni olyan élményeket, amelyekben még nincs tapasztalatunk. Milyen érzés ez? Bizonytalan? Szorongást keltő? Vagy éppen izgalmas és inspiráló? Kinek hogy, de tény, hogy ez a stressz egy sajátos formája.

Amikor az ember a megszokott dolgainak keretei között mozog, azt mondjuk, a komfortzónáján belül van. Ez egy biztonságos terep, minden momentuma és aspektusa ismert. Itt nyugi van. 🙂 Ez nem feltétlenül jó vagy rossz, inkább ilyen is és olyan is, de mindenképpen ismerős. Ezekre az ismerős dolgokra szükségünk van, ez az a terep, ahol az ember igazán magabiztosan és nyugodtan érzi magát. Időnként azonban felmerül az emberben, hogy kéne valami más, valami új, ami kicsi izgalmat és színt visz a hétköznapokba. Ismerős? Na, ilyenkor születik meg a motiváció arra, hogy az ember kicsit változtasson. És ez az új dolog sok minden lehet. Egy új munka, egy utazás, egy új hajszín, egy képzés, amin új dolgokat tanulhatunk, vagy pl. a heti háromszori sportolás beépítése a hétköznapokba.

Amikor kilépünk a komfortzónából, először kényelmetlenül érezzük magunkat, hiszen egy bizonytalan terepen mozgunk. Lehet ez jó stressz vagy rossz stressz, de mindenképpen szorongunk tőle és számos kérdés merül fel bennünk vele kapcsolatban. Aztán egyre ügyesebbé és rutinosabbá válunk, és az új szépen beépül a komfortzónánkba. Innentől kezdve már nem stressz és nem szorongást keltő. Ily módon az ember képes saját komfortzónájának, saját határainak tágítására.

Amikor kilépünk a biztonságos komfortzónából, esélyt adunk magunknak arra, hogy tanuljunk és fejlődjünk. Új élmények, izgalom és némi nyomás nélkül ugyanis ez nem lehetséges. Ezért időnként érdemes kilépni, annak érdekében, hogy többé váljunk, új tapasztalatokat szerezzünk és színesedjen a személyiségünk.

Vannak embertípusok, akiknek több izgalomra van szükségük, ők jellemzően többször lépnek ki életük során a biztonságot jelentő komfortzónából. Aki kevéssé élménykereső, az ritkábban érez erre késztetést, de időnként nekik is szükségük van erre, és érdemes ezzel tudatosan is foglalkozni. Időnként egy új társaság, egy új kihívás, egy újfajta feladat prímán tágítja az ember határait, számtalan új ismerőssel és lehetőséggel teszi életünket színesebbé.

Posted in Blog and tagged , , , .

2 Comments

 1. Kedves Rita!
  Nagy oromomre szolgalt elolvasni ezt a cikket, s mivel olyannyira felkeltette erdeklodesemet, igy attanulmanyoztam az egesz honlapot es blogot is. Hiszem, hogy nincsenek veletlenek, s ahogyan ez sem tortenhetett veletlenul, hogy a FB-on az egyik ismerosom postolta ezt a cikket, amiben rogton onmagam problemajara is raismertem. Eppen kileptem a jol megszokott kis komfortzonambol, amitol most szenvedek egy picit, ill. hol jobban, hol kevesbe elkap a negativ hangulat,amibol probalok kitorni. Hobbi szinten termeszetgyogyasznak tanulok es mindig is erdekelt az ezoterikus, spiritualis gondolkodasmod, valamint a pszichologia is. (Tanitokepzo Foiskolan rengeteget tanultam is) Nos nekem sok viszontagsag utan, az elmult idoszakban vegre jo allasom volt, amirol, most onkent lemondtam, ami oriasi stresszt okozott bennem. Ferjem ugyanis kapott egy nagyon jo allast Angliaban egy EU-s projekt kereteben kutatomernokkent helyezkedett el, amit nagy hiba lett volna kihagyni…4 honapot kulon is eltunk, 11 ev utan ( 31 eves multam), mig vegul szeptembertol en is kikoltoztem. Hatalmas bizonytalansag, frusztraltsag lett urra rajtam. Otthon hagyni a csaladomat, szeretteimet, barataimat, ismert dolgokat, helyeket, targyakat. Csak abban tudok bizni, hogy a gondolataimmal, hozzaallasommal befolyasolni tudom a dolgok alakulasat es bizom benne, hogy itt is ki tudum epiteni azt, amit mar elertem a sajat hazamban is! S ezzel a sajat fejlodesemet segitem elo, ill. tapasztalatokkal bovelkedhetem. Elnezest, ha kicsit hosszasabban beszeltem magamrol, de nagyon hasznosnak es belevagonak talaltam ezt a cikket Ram nezve is.
  Koszonettel: Gombos-Boda Eva

  • Kedves Éva,
   pontosan erről van szó, és örülök, ha úgy érezted, a cikk Rólad is szól. 🙂 Egy ilyen újszerű helyzet, amit Te most vállaltál, eleinte számtalan nehézséget okozhat, ugyanakkor hihetetlen fejlődési lehetőségeket rejt magában. Drukkolok Neked!
   Üdv: Rita

Comments are closed.