Introvertáltként is sikeresen

Napjainkban, amikor a kapcsolati háló mozgósítása és előnyeinek használni tudása – azaz a networking – oly fontos, bizony hátrányban érezhetik maguk az introvertáltak. A jó fellépés az állásinterjún és általában a munka világában is fontos. Egy visszahúzódóbb, a társas eseményeket kevéssé kedvelő egyén sem kell azonban, hogy hátrányban érezze magát.

Az introvertáltakról hajlamos lemondani a környezetük (sőt ők is magukról), ha a kapcsolatépítés, kapcsolattartás bármely formájáról van szó. Az introvertált és az extravertált ember alapvetően másképp működik, de egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Köztük már biológiai szinten is különbség van, az introvertáltaknak ugyanis magasabb az alap agyi aktivitási szintjük, így kevesebb külső inger is elég számukra, hogy elérjék ugyanazt az impulzivitási szintet, amihez egy extravertáltnak (akinek az alap agyi aktivitási szintje viszonylag alacsony) sokkal több külső ingerre van szüksége. Ezért van az, hogy egy introvertált lassan és megfontoltan kezdi el felfedezni és befogadni környezete ingereit, ugyanis agya hamar telítődik az ingerekkel. Ezzel szemben egy extravertált sokkal hevesebb, amikor a környezet felfedezéséről, befogadásáról van szó, több és intenzívebb külső ingerre van szüksége. Ez jellemző pl. egy társas eseményen is: az introvertált óvatosabb, lassabban, halkabban, türelmesebben kommunikál, míg egy extravertált beleveti magát a társaság sűrűjébe, és egyből a középpontba kerül.

Ugyanez jellemző formálisabb keretek között, pl. amikor a munkahelyi kapcsolatok építéséről van szó. Egy extravertált könnyebben felhív, megszólít bárkit, az introvertáltnak erre készülnie kell. Számos olyan trükk van azonban, amelyeket alkalmazva az introvertáltak is magabiztosabbnak érezhetik magukat akár egy ismeretlennel való kapcsolatfelvétel, vagy különféle társas helyzetek keretei között is.

1. Hagyj időt magadnak.

Az introvertáltak számára nehézség, ha idegenekkel kell felvenniük a kapcsolatot. Éppen ezért érdemes az illetőnek utánanézni pl. a közösségi oldalakon. Ha a Facebook-on vagy a LinkedIn-en megtalálod a „célszemélyt” és kicsit utánaolvasgatsz, máris magabiztosabban mehetsz akár egy állásinterjúra, akár egy kapcsolatépítő első beszélgetésre.

2. Telefon helyett e-mail.

Ha csak gyors egyeztetésre, információszerzésre van szükség, sok esetben praktikusabb egy introvertált számára az e-mail a telefonnál. Az e-mailt van időd átgondolni, újraírni, míg a telefonban sokkal inkább rögtönözni kell, ami az introvertált számára nehézség lehet.

3. Inkább kétszemélyes beszélgetés, mint nagy társaság.

Az egyeztetéseket, megbeszélések praktikus, ha az introvertáltak kétszemélyes keretek között szervezik. Ezek kiegyenlítettebb helyzeteket, mint amikor többen vannak jelen. Ráadásul, ha több ember van jelen, és sokat beszélnek, sokakra kell figyelni, az az introvertáltak számára egy fárasztóbb, nehezebb helyzet.

4. Prezentálni inkább kevés, mint sok ember előtt.

Ugyanez igaz az előadásokra, prezentációkra is. Ha pl. az introvertált ember egy új ötletet vagy fejlesztést mutat be a munkatársainak, praktikusabb, ha ezt kiscsoportos keretek között szervezi, mint ha egy nagy előadóba sok ember elé. Inkább mondd el többször ugyanazt egy-egy alkalommal kevesebb ember előtt, mint hogy egy alkalommal az óriási előadó és a nagy embertömeg okozta zavar miatt egy sikertelen előadást tarts.

5. Rövidebb időre tervezz.

Épp a gyors telítődés miatt hasznos, ha az introvertáltak eleve rövidebb időt terveznek egy-egy társas eseményen. Ez igaz egy baráti összejövetelre, de egy munkahelyi társas eseményre is. Ők ugyanis valószínűleg hamarabb elfáradnak majd, mint a nagy társasági életet kedvelő extravertáltak.

6. A pihenésre is több idő kell.

Az introvertáltak számára a társas események  után időre van szükség a feltöltődésre is. Egy szereplést vagy egy zajos összejövetelt követően jó, ha van fél-egy órád arra, hogy kicsit összeszedd magad és megnyugodj.

És ami a legfontosabb, tanuld meg értékelni ezt a tulajdonságot, ugyanis az introverziónak számos előnye van a munka világában. Introvertáltakra és extravertáltakra pedig egyaránt szükség van, csupán csak az az út különbözik, ahogyan ők hatékonyak lehetnek.

Posted in Blog and tagged , , , , , , .