Hogyan imponálhatsz az állásinterjún?

Az állásinterjú biztosítja az első személyes találkozási lehetőséget a pályáztatóval, nagyon fontos tehát a megfelelő fellépés! Az állásinterjú az álláskeresés fontos mérföldköve, itt nyilvánulhat meg leginkább önmenedzselésre való képességed, érdemes hát készülni rá.

Magabiztosság

Az egészséges önbizalom nem nélkülözhető az állásinterjún. Hiszen ha Te sem hiszel magadban, akkor hogyan is várhatnád el az interjúztatótól, hogy ő higgyen benned? 🙂 Légy kedves, mosolygós, nyitott – még akkor is, ha izgulsz. Ha kérdeznek, válaszolj bátran: merd elmondani pozitív tulajdonságaidat, kiemelni korábbi sikereidet, az elismeréseket. Az állásinterjú nem az a terep, ahol szerénykedned kellene. Persze fellengzősségre sincs szükség, de az egészséges önmenedzselés imponáló.

Testbeszéd

Lelkiállapotod a testbeszéden keresztül is megnyilvánul, ha azonban odafigyelsz, képes lehetsz kontrollálni a tested által sugárzott jeleket. Már egy kézfogás is lehet nagyon informatív. Légy határozott, figyelj oda mozdulataidra, és kontrolláld viselkedésedet anélkül, hogy görcsössé válnál. A testbeszéd akkor megnyerő, ha harmóniában van az elhangzó szavakkal. Némi önmonitorozással ez a képesség fejleszthető, ami azért fontos, mert a viselkedés és az elmondottak alapján alakul ki az interjúztatóban egy globális kép rólad. Az a jó, ha ez a kép határozottságot sugall, de nem sugall nagyképűséget.

Öltözet és külső megjelenés

A harmónia akkor lesz tökéletes, ha külsőd is összhangban áll viselkedéseddel és az általad elmondottakkal. Az ápoltság semmilyen körülmények között nem nélkülözhető. Figyelj oda a frizurára és a sminkre. Nem kell túlzásokba esni, de érdemes úgy készülni, hogy külsőd etéren is rendezettséget sugalljon.

Az, hogy milyen az ideális öltözet, nagyban függhet a pályázott pozíciótól, illetve annak a szervezetnek a kultúrájától, ahova pályázol, éppen ezért érdemes utána nézni a cégnek. Ha bizonytalan vagy, inkább öltözz kicsit elegánsabban, mert az még mindig megbocsáthatóbb, mint ha valaki alulöltözötten érkezik az interjúra.

Az érkezés időzítése

Az interjúra nem szerencsés sokkal korábban sem érkezni, de a késés… Főleg akkor, ha az illető nem szól, nem tájékoztatja a rá várakozó pályáztatót a várható késésről: megbocsáthatatlan. Késés mindenkivel előfordul, ez még önmagában nem feltétlenül rossz pont, ha viszont nem is jelzed a késést, az mindenképpen negatívan ábrázolja a munkához, az emberekhez való hozzáállásodat, felelősségérzetedet. Ezzel ne kockáztass egy jó lehetőséget. Érkezni leginkább a megbeszélt időpont előtt 5 perccel érdemes. Hagyj időt az utazásra, ne kelljen rohanni, ne az utolsó percben „ess be”. Az idegesség, a feszültség egyébként is adott, nem érdemes ilyesmivel még kellemetlenebbé tenni a helyzetet. Viszont ha túl korán érkeznél, inkább sétálj egyet a környéken.

Érkezz felkészülten

Légy képben, amikor az interjúra mész. Melyik pozícióról, melyik cégről van szó, milyen formában adtad be önéletrajzodat, stb. Ha előzetesen tudod, melyik céghez pályázol, érdemes megnézni a cég honlapját, és utánaolvasni a céggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak. Az interjúztató minden bizonnyal rá fog kérdezni előzetes információidra a céggel kapcsolatban, és mindenképpen megnyerő, ha van releváns mondanivalód.

Ne csak a cégből készülj, hanem önmagadból is. Az állásinterjú egyik legfontosabb célja a jelölt felkészültségének és rátermettségének megismerése. Fontos, hogy gyakorolj (igen, akár otthon tükör előtt is), vedd számba, mi az, amit el fogsz mondani magadról: erősségeidről, tapasztalataidról, elképzeléseidről és motivációidról.

Posted in Blog and tagged , , .