Dolgozni örömmel?

Fotó: Olajos-Kiss Rita

Mit gondoltok, irreális dolog az, hogy az ember élvezni akarja a munkát, amit végez? Hogy szeretne kedvvel és lelkesedéssel, nagy motivációval nekifogni az egyes feladatoknak? Nem az! Valójában a sikeres karriermenedzselés és a jó karrierdöntések végeredménye az, hogy az ember megtalálja azt a munkát, amit szívvel-lélekkel, lelkesen, hatékonyan és örömmel tud végezni. Amellett, hogy a munka persze részben kötelezettség is. Olyan célt persze, hogy a munka teljesen stresszmentes legyen, ne akarjatok kitűzni, hiszen ez több lenne, mint irreális. Az is természetes, hogy időnként elfáradunk, és pihenésre van szükségünk. Nem lehet cél az sem, hogy mindig teljesen jól érezzük magunkat a munkahelyen. Nem beszélve arról, hogy valójában kár is lenne arra törekedni, hogy a stresszt teljesen kiiktassuk az életünkből, hiszen a stresszre időnként szükségünk is van annak érdekében, hogy fejlődni tudjunk – ahogy ezt már korábban ki is fejtettem pl. a komfortzóna kérdésköre kapcsán.

Az tehát ne legyen cél, hogy az életben ne legyen stressz, ugyanakkor egy kiegyensúlyozott és örömteli életvitel cél lehet, melynek óriási jelentősége van a kiegyensúlyozott munkahelyi teljesítmény, valamint az általános szubjektív jóllét szempontjából is. Márpedig a kiegyensúlyozott és örömteli életvitelnek része az, hogy szereted a munkádat. És az, hogy a munka, amit végzel, örömteli legyen, már egy reális cél.  És ezen a ponton muszáj megemlíteni a flow fogalmát.

A flow „a tökéletes élmény”, valójában a maga teljességében paradox. Flow-ról ugyanis akkor beszélünk, amikor az ember elmélyült, fókuszált figyelemmel végez egy tevékenységet, miközben a felszabadító könnyedség, a belülről fakadó öröm élményét tapasztalja. Az ilyen tevékenységek végzése közben az idő repül. Feladatteljesítés és teljesítmény van, de ez az egyén számára élmény, ami magával ragadja, és teljes mértékben leköti. A flow élményeket e fogalom megalkotója, Csikszentmihályi, autotelikusnak nevezte (az „autotelikus” szó görög eredetű, az „auto” jelentése: ön-, a „telos” jelentése pedig: cél). E cselekvések közös jellemzője, hogy önmagukban jutalmazó értékűek tudnak lenni, azaz az ember akkor is szívesen csinálná ezeket, ha nem lenne kötelező. És bár sokaknak viszonylag alacsony elvárása van a munkával kapcsolatban, higgyétek el, ez lehet cél, és nem kell beérni csupán a fizetés elfogadhatóságával. Mert mindenki számára létezik ideális munka, amit végezni öröm. És mennyivel jobb így dolgozni, mint nap mint nap azzal a tudattal bemenni a munkahelyre, hogy „egyszer ennek a napnak is vége kell, hogy legyen”.

Azt persze senki ne várja, hogy a munkahelyen minden örömteli élményeket okoz, mert ez nem lesz. 🙂 Azt viszont elvárhatjuk (és várjuk is el, törekedjünk rá!), hogy legyenek alkalmak, amelyek flow élményt szereznek.

Egyébként a flow élménynek nagy ellensége a ma oly divatos multi-tasking, azaz hogy sok, egymástól független tevékenységet végzünk egyszerre: kattintgatunk a számítógép különféle ablakai között, miközben három ablakban fut a böngésző, és nyitva van két levelezőablak is, melyeken folyamatosan jönnek a mail-ek. Pláne ha emellett még egy nyitott terű irodában is dolgozunk, ahol folyton csöngenek a telefonok, és a kollégáknak egyfolytában megvitatni valójuk van egymással. Ezen körülmények egyértelműen akadályozzák a flow-élmény kialakulását, hiszen elterelik a figyelmet és zavaró tényezőként hatnak.

Ahhoz tehát, hogy a munka örömteli legyen és esély legyen a flow élményre, két fő dologra kell figyelni:

  • az egyik, hogy meg kell találni azt a tevékenységet, azt a munkát, amit örömmel végzel, ami számodra értelmes és motiváló, amit teljes elköteleződéssel tudsz végezni.
  • A másik dolog, amire oda kell, hogy figyelj: ne hagyd magad szétforgácsolódni. Teremts olyan feltételeket, amelyek biztosítják az elmélyült, koncentrált munkavégzés lehetőségét, mert ha mindig olyan tényezők vesznek körül, amelyek lekötik a figyelmedet, megzavarnak a koncentrációban, esélyed sem lesz a flow-ra, csupán frusztrált munkanapokra számíthatsz.
Posted in Blog and tagged , , , .