Az állás elvesztése mint lehetőség

A mai rohanó, ideges világban gyakran tapasztaljuk, hogy hol az egyik, hol a másik ismerősünk veszíti el az állását. Vagy elküldik, vagy önszántából mond fel azért, mert „nem jó”. Én nem mondom, hogy állást elveszíteni jó dolog, de azért nem feltétlenül kell az ez által kialakult élethelyzetet katasztrófaként megélni. Persze, ha az ember átmenetileg bizonytalan egzisztenciális helyzetbe kerül, az nem jó, és mihamarabb megoldást kell találni. Az sem jó, hogy a napok alapvető struktúrája átmenetileg elvész. Ugyanakkor hangsúlyoznunk kell: ez az élethelyzet egy lehetőség is. Egy lehetőség az élettől, hogy az ember kicsit fellélegezzen, és valami újba, másba, jobba fogjon.

Az első sokkhatáson persze mindenkinek túl kell esni, és felfogni, hogy „akkor most nincs állásom”. Persze nehezebb a helyzet, ha az ember nem akart távozni, de küldték. Könnyebb, ha maga döntött úgy, hogy azt úgy nem csinálja tovább. De az első sokkhatás mindenképpen megvan. Nos, ezen érdemes mihamarabb túllendülni, és konstruktív gondolkodásba, majd cselekvésbe fordítani a felszabaduló energiákat.

A cél egyértelmű: munkát kell találni, ami egzisztenciálisan és szakmailag is kielégítő. Előtte azonban nem ritka, hogy egy kicsit pihenni kell, feltöltődni, és rendezni az elmaradt dolgokat, intézni valókat. A feltöltődést jelentő időszakban érdemes kicsit csak magunkkal foglalkozni, és olyan tevékenységeket végezni, amik nekünk kifejezetten jól esnek: találkozni a rég elhanyagolt barátokkal, elolvasni egy jó könyvet vagy magazint, elmenni fodrászhoz vagy akár csak sétálni egyet.

A feltöltődést szolgáló időszak után azonban érdemes átgondolni, mire vágyunk, mit szeretnénk a jövőbeli munkatevékenységgel kapcsolatban. Milyen sajátosságokkal rendelkezik az a munka, amit szívesen végeznénk, mert keresni olyat van értelme. Átmenetileg persze köthetünk kompromisszumokat, de hosszú távon az ember csak olyan munkát végezhet hatékonyan, amiben megtalálja önmagát is: érdeklődését, értékeit, kompetenciáit, tapasztalatait. Ahol azt érzi, hogy hasznos lehet, és másoknak is szüksége van rá. Ahol olyan emberekkel, olyan környezetben dolgozhat, ami számára ideális.

Főleg akkor kell nagyon átgondolni, hogyan tovább, ha az előző munkahely, ahonnan eljött vagy elküldték, éppen hogy nem felelt meg ezeknek a szempontoknak! Hiszen most itt a lehetőség, megtalálni az „igazit”, és ezt a lehetőséget maga az élethelyzet hozta.

És hogy hogyan érdemes ehhez hozzáfogni? Alapos önvizsgálatra és a kapcsolódó önös kérdések megválaszolására mindenképpen szükség van. Meg kell határozni azokat a szempontokat és értékeket, amelyek nekünk fontosak a munkatevékenység kapcsán, és priorizálni azokat. Ezen lista mentén kell ugyanis keresni, és elkezdeni felépíteni a jövőt.

Csak ezt követően érdemes az álláskeresés operatív lépéseivel foglalkozni, azaz mozgósítani azokat a csatornákat, ahonnan jó eséllyel várható pozitív visszajelzés. Értem ez alatt azt, hogy a pályázati anyagot – önéletrajzot, motivációs levelet – le kell porolni, és frissíteni kell a kitűzött célpozícióknak megfelelően. Nagyon fontos lépés az is, hogy kezdjünk el olyan eseményekre járni, ahol potenciálisan megtalálhatjuk a hőn áhított állást. Ilyen lehet pl. egy-egy szakmai konferencia, szakmai reggeli, állásbörze vagy karrierbörze, ahol jó eséllyel találkozhatunk kompetens emberekkel. Fontos továbbá az ismeretségi kör direkt mozgósítása is, azaz azoknak az ismerőseinknek a közvetlen megkeresése, akiknek a látóterében lehet olyan pozíció, ami számunkra lehetőséget jelenthet. És ami a legfontosabb: lelkesnek maradni és optimistán hozzáállni a keresés folyamatához, mert meglesz az az állás, kitartás!

Posted in Blog and tagged , , , , .

2 Comments

  1. Kedves Rita!

    Mit gondolsz a hr cégek által szerzett tanácsadó órakor? Csoportosan szervezik és kb. 2000Ft. Van ezeknek bármi haszna vagy inkább próbáljunk meg egyéni tanácsadást kérni?

    • Kedves Árpi,
      valójában probléma- és személyfüggő, hogy kinél melyik módszer a hatékonyabb. Egy-egy alkalom erejéig érdemes kipróbálnod mindkettőt, hogy el tudd dönteni, Hozzád a csoportos vagy az egyéni illik-e inkább. Ha úgy döntesz, az “Elérhetőség” menüben található elérhetőségek valamelyikén tudunk személyes időpontot egyeztetni. Sok sikert! Üdv: Rita

Comments are closed.