A karrierépítés első lépései

A jelenlegi gazdasági helyzet és a munkaerőpiac dinamikusan változó jellemzői bizony próbára teszik a karrierjüket építeni próbáló földi halandókat. Kétségtelen, hogy az első igazán nagy kérdések a középiskola időszakában fogalmazódnak meg bennünk. Persze már előtte is vannak dilemmák: milyen középiskolát válasszunk: gimnáziumot, szakközépiskolát vagy szakiskolát? Ha gimnázium, akkor négy-, vagy többosztályosba érdemes-e menni, milyen előnyei, hátrányai vannak egyiknek, másiknak? Ezeken a kérdéseken a legtöbben még szakember segítsége nélkül átlendülnek, de aztán jön a középiskola és az akkor felmerülő dilemmák: milyen fakultációt érdemes választani, mit érdemes tanulni, milyen szakra érdemes menni, milyen foglalkozások lesznek “nyerők” a jövőben.

A legtöbb fiatalban két kérdés zakatol: hogyan kell jó döntést hozni, és hogyan lehet úgy dönteni, hogy „semmi jóról” ne maradjanak le. Márpedig ami ehhez szükséges, az leginkább jó önismeret és sok-sok információ.

Amikor elkezdesz ezen a témán gondolkodni, két dologgal kell pontosan tisztában lenni: egyrészt, hogy kompetenciáid alapján mik azok a lehetőségek, amik szóba jöhetnek, amiken érdemes gondolkodni; másrészt pedig, hogy a pályák világa milyen lehetőségeket kínál számodra akár tanulási, akár munkavégzési szempontból.

A kompetenciák kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy melyek azok a területek, tantárgyak, amiket szeretsz, amikkel szívesen foglalkozol. Esetleg vannak már olyan foglalkozások is, amik érdekelnek? Számba kell venni azt is, miben vagy jó, mi az, amit könnyen tanulsz. Egyszerűbb a helyzet, ha az, amiben jó vagy, összecseng azzal, amit szeretsz is, de ez nem mindig van így, és ez alapvetően nem is baj, csak másképp kell elkezdeni gondolkodni. A legtöbb esetben mindenkinek vannak olyan tantárgyak, témák, amiket nem szívesen tanul, mégis muszáj vele foglalkozni a végső cél (a hőn áhított karriercél :)) elérése érdekében. Fontos még a döntés szempontjából az is, hogy milyen a személyiséged, azt is figyelembe kell venni, milyen a tanulási stílusod, és milyen az a munkamód, amit előnyben részesítesz.

A másik nagy terület a képzések és a munkaerőpiac kínálta lehetőségek, hiszen ez az a kosár, amiből válogatni lehet. Tudni kell, mit takar az egyes foglalkozások neve: milyen tevékenységeket, tudást, körülményeket rejt maga a szó. Érdemes ugyanis úgy elkezdeni iskolákat keresni, hogy először megismered a foglalkozásokat, és azt veszed számba, mi az, amivel dolgozó felnőttként szívesen foglalkoznál. Ahhoz, hogy kellő mennyiségű információval rendelkezz ahhoz, hogy dönteni tudj, bizony nagyon sokat kell olvasgatni a különféle portálokat, valamint azokat a kiadványokat, amiket a továbbtanulók segítése miatt állítanak össze. Az interneten sok információ van e témában, első körben mindenképpen javaslom nézegetni a www.eletpalya.munka.hu és a www.felvi.hu oldalakat, vagy ezen az oldalon a Karrier menüpontot: http://repaczkirita.hu/szakteruletek/karrier/.

Itt azonban még nincs vége a témának, jövő héten folytatjuk. 🙂

Posted in Blog and tagged , , , .